Blog

,

Trendy v affiliate marketingu pro rok 2020

• 06. 01. 2020

Máme tu začátek roku, takže je nejvyšší čas, abychom se podívali na to, jaké nás v tomto roce čekají trendy v affiliate marketingu a na co se v roce 2020 zaměřit.

Trend #1: Influencer marketing

První počátky influencer marketingu položil v roce 2006 Ted Murphy, když spustil PayPerPost. Od té doby influencer marketing neustále roste. Influencer marketing je tou hlavní silou, se kterou je třeba v affiliate marketingu počítat a toto platí i pro rok 2020.

Influenceři budou nadále dělat to, co umí nejlépe – ovlivňovat. Úspěch influencerů roste s tím, jak jsou autentičtí a jak jednají se svým publikem. Spolu s tím, jak roste jejich fanouškovská základna, rostou i příležitosti, jak povzbudit své následovníky, aby nakupovali produkty. Spotřebitelé mají v influencery, které pravidelně sledují, neuvěřitelnou důvěru. Vnímají influencery jako přímého zástupce značky. A mnozí mají pocit, že s ním mají i osobní spojení. Tento vztah pomáhá mnoha spotřebitelům cítit se více spojeni se samotnou značkou – což je přesně to, co každá značka chce.

Nejinak tomu bude i v roce 2020.  Sociální média jako Instagram a Facebook budou čím dál důležitějším nástrojem propagace. Firmy se budou více zaměřovat na propagaci prostřednictvím sociálních médií a budou je více využívat právě i ve spolupráci s influencery.

Formy propagace, jaké používají influenceři, by měli do svých strategií zapracovat i ostatní affiliate publisheři – včetně  kupónových nebo cashbackových webů. Obsah s osobním doporučením, recenze produktů apod. je to, po čem zákazníci naší affiliate sítě stále více volají.

Například na Plné Peněžence již dnes najdete sekci s pravidelnými recenzemi produktů.

Trend # 2: Optimalizace pro hlasové vyhledávání

Odborníci předpovídají, že hlasové vyhledávání bude v roce 2020 tvořit až 50% vyhledávání. S rostoucím používáním Amazon Alexa, Cortana a Siri apod. bude nutné optimalizovat obsah pro hlasové vyhledávání.  To, co napíšete do vyhledávacího pole Google, je docela jistě jiné, než to, co vyslovíte, když se na něco dotazujete Alexy nebo Siri. 

Zatímco při psaní hledáte pomocí klíčového slova či sousloví, u hlasového vyhledávání položíte  spíše delší otázku. Někdy i více než jednu. Hlasové příkazy navíc neumožňují funkci automatického doplňování (našeptávání), jak to umí vyhledávací lišta Google či Seznamu. To  znamená, že hlasové vyhledávání bude nutně zahrnovat více klíčových slov, než které používáte při psaném vyhledávání. Aby bylo možné co nejlépe využít hlasových asistentů, bude muset být obsah optimalizován speciálně pro ně.

Na optimalizaci pro hlasové vyhledávání by se měli zaměřit především obchody, které fungují celosvětově. Nicméně dříve nebo později se tomuto trendu budou muset přizpůsobit i lokální hráči a je proto dobré být včas připraven. Eshopy, které budou připraveni na hlasové vyhledávání získají nezanedbatelnou konkurenční výhodu.

V affiliate marketingu je klíčové SEO. To je bez debat. Ale velké množství affiliate marketérů zatím zanedbává, nebo přímo ignoruje optimalizaci hlasového vyhledávání. V roce 2020 by to však již ignorovat neměli, pokud nechtějí, aby jim ujel vlak. Jak již bylo uvedeno výše, očekává se, že minimálně 50% všeho vyhledávání na internetu bude prostřednictvím hlasového vyhledávání. V roce 2020 se hlasové vyhledávání stane jednou z nejdůležitějších vyhledávacích metod. Proto je pro affiliate marketéry opravdu důležité začít s optimalizací jejich obsahu pro hlasové vyhledávání. Čím dříve, tím lépe.

Trend #3 : Video obsah

Míra pozornosti lidí se zmenšuje. Jsme zahlceni informacemi, které se na nás valí ze všech stran. Texty nečteme, jen je skenujeme. Zaznamenáme úryvky, nadpisy, ale málokdy čteme celý obsah. Jsme netrpěliví a nebaví nás číst dlouhé články, abychom získali informace, které hledáme. Místo toho preferujeme infografiku nebo lépe video na téma, které nás zajímá.

Video a obrazový obsah obecně proto stále více roste v oblibě. A nebude tomu jinak i v roce 2020.

Je proto velmi důležité, aby se affiliate marketéři zaměřili  na kvalitní obsah, který má pro čtenáře skutečnou informativní hodnotu, než na zbytečné texty. Texty by navíc měly být doplněny infografikou a neméně kvalitním videem.

Trend #4: Nativní reklama

Tradiční způsoby propagace již nefungují tak efektivně, jako tomu bylo v minulosti. Bannerová slepota je známý problém, používání nástrojů, které umožňují reklamu vypnout, schovat apod. a které využívá čím dál více lidí velkou měrou omezují dosah reklamy. Podle statistik máte 475 krát vyšší pravděpodobnost, že přežijete leteckou havárii, než že kliknete na bannerovou reklamu. 

A to je důvod, proč stoupá důležitost nativní reklamy a proč se vyplatí na ni v roce 2020 více zaměřit.

Co si pod nativní reklamou představit? Jde o reklamní sdělení, které na první dojem působí na člověka jen jako další obsah, který je součástí webu nebo platformy, kde se objevuje. Většinou chvíli trvá, než si uživatel uvědomí, že obsah, na který se dívá,  (který čte) je komerčního charakteru. Pokud je autorem navíc šikovný copywritter, uživatel si to nemusí uvědomit vůbec a přesto podvědomě přijme propagované sdělení. A přesně tohle je cílem marketéra, který danou reklamu vymýšlí.

Nativní reklama je složitější na tvorbu a provedení, neboť vyžaduje více úsilí a kreativity, ale velice se vyplácí, neboť má ve všech ohledech lepší metriky nežli klasické reklamní formáty. 

Dobrým příkladem může být reklama Plné Peněženky na Seznamu, kdy ve spolupráci s redakcí Seznamu vznikl článek s tipy na nákup pro ženy.

Trend #5 : Data-Driven Marketing

Data-Driven marketing, aneb marketing založených na údajích. Cílem marketingu založeného na údajích je optimalizovat marketingové procesy a strategie tak, aby vyhovovaly měnícím se trendům a jedinečným požadavkům publika a spotřebitelů. Marketing založený na údajích prokazatelně maximalizuje návratnost investic. Pomáhá zefektivnit marketingové úsilí snížením zbytečných výdajů a zlepšením alokace zdrojů. Díky datům, které máte k dispozici, můžete získat hlubší přehled o tom, co Vaši zákazníci chtějí. Získáte informace o jejich vkusu, chování, preferencích a návycích. Díky tomu, že dokonale poznáte své publikum, můžete úpravou svých kampaní dosáhnout zvýšení konverzí.

Pokud chcete být v roce 2020 úspěšní, měli byste určitě marketing založený na údajích využívat.

Závěrem

Affiliate marketing je vysoce efektivní způsob, jak zvýšit prodej Vašich produktů a povědomí o značce. Neustále se vyvíjí a je proto nutné sledovat aktuální trendy a neustále přizpůsobovat své marketingové aktivity aktuální situaci na trhu. Výše uvedené trendy nejsou žádnými novinkami. Nicméně jejich vliv roste a je proto dobré na ně nezapomínat.



autor článku

ZAREGISTRUJ SE DO AFFILIATEPORT.EU

Připoj se k více jak 3 500 affilům a získejte navíc 5 týdnů kurzu affiliate marketingu zdarma.

Získat více informací
affil Affiliate AffiliateClub affiliate marketing affiliate program affiliate síť Akce CZAffil kupon kupony marketing propagace skaffil sleva slevy

e-mail: [email protected]
tel.: +420 778 592 177

Affiliate podpora k dispozici:
Po-Pá 9.00 - 17.00 (& flexibilně dle domluvy)