Blog

Jak pracuje affilák Michal Kurečka?

• 06. 11. 2015

„Ahoj, jmenuji se Michal Kurečka a pocházím ze severní Moravy. Píšu blog o podnikání na internetu, kde se snažím popsat svůj příběh. Hledám cestu, jak systematizovat a vyvíjet podnikání a nezbláznit se z toho. Jsem fanoušek technologií a automatizace.“

Osobní blog: Mkurri.cz

Twitter: @mkurri

Na čem momentálně pracuješ?:
Předělávám své blogy a chci je pojmout už více sériozně, takže se dočkáte nějakých změn. Programuji skript/aplikaci pro jeden svůj velký projekt. A odhodlávám se k rozšíření týmu o dalšího člověka.

Jakou techniku k práci používáš?
V lednu jsem si koupil Macbook Air, takže dělám na něm a jsem s ním maximálně spokojen. Věřím, že jsem díky němu produktivnější a dokážu se díky němu i lépe soustředit na práci, protože je to rychlé a při složitějších věcech se to tolik neseká. K Airu mám připojený monitor, takže dělám na dvou obrazovkách.

Nic dalšího pro práci nepoužívám. Čas strávený u monitoru se snažím tvořit a na tabletu spíše konzumuji obsah. Nejčastěji to slouží jako čtečka a v poslední době jsem se začal koukat na kurzy na Udemy.

Jaké nástroje či aplikace používáš?
Je jich hodně, ale některé z nich používám méně. Obecně se snažím minimalizovat počet těchto věcí, protože to akorát rozptyluje. Používal jsem třeba 4 aplikace pro zachytávání nápadů a dělalo mi problém pak najít, kam jsem to napsal.

Aplikace, které používám a mám nejraději:

  • Canva – pro grafiku
  • Google drive – pro sdílení souborů, tvoření návodů pro delegované věci
  • Lastpass – pro sdílení hesel a jejich pamatování
  • Fakturoid – fakturování
  • Atext – textexpander (nejlepší vynález v historii) a na PC jsem používal phraseexpress
  • Xmind – myšlenkové mapy
  • Evernote – informační hub ze kterého pak čerpám, dělám si rychlé poznámky
  • RescueTime – zajímavá věc, která vám moc ráda prozradí, kam jste zavítali na internetu a velmi snadno zjistíte, kde se ztrácí váš čas. Hodí se i pro analýzu úkolů, které opakuji a co bych tedy mohl dát někomu jinému či třeba si napsat na to skript.

V poslední době jsem spadl do programování a tak si nějaké nástroje dělám i sám, případně je dám někomu naprogramovat nejčastěji na Upworku, ale i na Webtrhu lze najít občas někoho.

Pak jsou ještě takové běžné aplikace jako Dropbox, Spotify a nějaké chytré aplikace na Mac. Na mobilu používám jen budík, na tabletu čtu, pak zmíněné Udemy.

Používáš k práci nějaký z to-do listů?
Asanu. Dříve jsem jich měl milion, i papír. Často jsem nějakou přestal používat, protože jsem tam měl miliardu úkolů a nebavilo mě se tam dívat.

Z nekonečného to-do jsem už snad vyrostl a vytyčil jsem si tři věci, na které se soustředím, takže už ani to-do list není tak brutální. Jednou za měsíc si zrekapituluji, jestli nejdu ze směru. To co je mimo případně smažu.

Pracuješ z domova nebo kanceláře?
Z domu. Mám to dva kroky od postele. Možná to není dlouhodobě udržitelné, ale zatím pokud jsem víceméně one-man show, tak si myslím, že kancelář a nějaké dojíždění je zatím zbytečný náklad. Je však možné, že někdy v budoucnu to přijde vhod.

Jak vypadá tvůj běžný den? Co např. nějaký ranní rituál?
Bohužel teď nemám žádný běžný den, ale chci to změnit. Opravdu není dobré nemít víceméně žádný režim.
Ranní rituál je snad jen zkontrolovat o kolik mi přes noc narostl stav provizí, ale většinou se nic moc nezmění:)

Ale je to fakt věc, která mě hodně trápí a musím ji změnit. Takže beru tuto odpověď jako veřejný závazek a ti, co si to přečetli, tak se mě zeptejte třeba za měsíc, jak jsem pokročil.

Máš osvědčený styl práce, který ti funguje?
Jak kdy. Někdy vlítnu do nějakého projektu bez přípravy a ukáže se, že to funguje. A to dokonce i přesto, že jsem porušil všechny zásady. Jindy nad tím strávím hodiny nějaké analýzy, rozepsáním práce a pak zjistím, že jsem pro ten projekt ztratil zájem nebo to postupně vyhnije.

Nic osvědčeného nemám, ale snažím se teď kombinovat tyto dva přístupy, protože načrtnout si nějaký počáteční směr je určitě přínosem. Začal jsem např. podvědomě uplatňovat něco jako MVP, což je podstatná změna. Lepší to vypustit s mouchama a vyladit to později s feedbackem než se s tím sám trápit měsíce a být pak zaslepen. Better done than perfect.

Jinak mám pořád na hlavě sluchátka. Jakmile jsem u počítače a je ticho, je to pro mě divný pocit. Díky Spotify si můžu vybrat playlist dle toho, co dělám. Když píšu, tak potřebuji poslouchat něco klidnějšího, protože co poslouchám jde i poté na textu vidět.

Můžeš ukázat svůj pracovní prostor?

michal kurečka -prostor

Máš nějaké další pracovní, ale i mimopracovní návyky, které se snažíš dodržovat?
Stanovení nějakých cílů, plánů a rekapitulace mám každý měsíc prvního a pak každý týden plánování dalších dnů. Vizualizuji si, co chci mít hotovo a jak by to mohlo vypadat.
Další návyky asi nemám, ale chci i do těchto vod znovu vkročit. Tento rok se mi nějak v této oblasti návyků a rituálů moc nepovedl, tak snad to změním a začnu znovu s pravidelným cvičením a třeba i meditací. Zlepšit se ještě více v angličtině či oprášit němčinu by taky nebylo na škodu.

Kde, kdy a jak se snažíš přemýšlet o nových nápadech a utřiďovat si již ty stávající?
Všude a pořád. Nápad si hned někam napíšu. Jinak snažím se mít i minirutinu “idea machine”, kdy si sepíšu každý den aspoň 10 věcí, které by mohli být dobré. Ať už nápad na článek na některý z blogů, na téma, produkt nebo třeba i nějaký byznys. Někdy jsou to blbosti, ale někdy se dají spojit třeba 4 nápady do jednoho a vzejde z toho něco zajímavého. Tento nápad jsem vyčetl myslím v Choose Yourself od Altuchera.

Nemám problém s nedostatkem nápadů, ale spíše kapacit – zatím mám problém s delegací. Zároveň živit deset nápadů, ať už časově či finančně je nesmysl, takže většina, co není třeba vylepšení něčeho současného, je pouze někde uložena. Postupně nápady nějak třídím a co je aktuální to vepíšu do plánu.

Čteš? Jaká byla kniha, která ti nejvíce dala a zaručeně ji doporučuješ?
Čtu celkem hodně. Kolem 2-3 knížek měsíčně. Tématicky je to rozdílné, ale většinou orientace na nějaký byznys či osobní rozvoj.

Mezi nejlepší knihy řadím Tima Ferrisse a jeho 4hodinový pracovní týden. Dále The Millionaire Fastlane od MJ DeMarco či Power Of Less od Babauty. V poslední době mě nadchl Druhý věk strojů. A poté je spousta knih, které by si každý mohl přečíst, aby pochopil, jak věci a svět fungují.

Vzdělávám se pořád. Kurzy, knihy, webináře, videa na Youtube. A samozřejmě vlastní práce a praxe, protože ta člověka naučí nejvíc. Do té doby než si na to šáhnete je to vše abstraktní a máte falešný pocit, že to umíte.

Díky kterým dalším činnostem dokážeš práci zcela vypustit? Jaké jsou tvé další koníčky?
Bude to znít asi divně, ale mě začalo bavit to programování tak, že i ve “volném” čase něco programuju, protože mi přijde skvělé to umět. Vidím feedback hned – okamžitě vím, jestli to funguje nebo ne. Rád vymýšlím skripty, které mi pak ulehčí práci a ušetří čas.

Jednou za čas dělám nějaký výlet na pár dnů do zahraničí, kde často není připojení na net. Na druhou stranu jej ani nevyhledávám a jsem rád ztracen v tom offline světě s mapou v ruce:) Dříve jsem trávil hodně času v posilovně, na kole či běháním. Tento rok jsem to však nějak zazdil a už to začínám na sobě cítit.

Zatím je to, co dělám pro mě koníček, takže to vnímám i jako zábavu. A věřím, že to tak bude pokračovat.

Když jsi zmínil programování, tak se nejde zeptat v čem programuješ a jaké skripty máš vlastně na mysli?
Programuji v PHP a frameworku Codeigniter. Kdyby však viděli můj kód zkušenější asi by se divili, že funguje. Občas jsem překvapen sám.

Skripty mám např. na generování affiliate odkazů, kdy mám vše na jednom místě. Zvolím doménu a vložím url a ono mi to ukáže url s mými parametry. To mi může ušetřit pár minut denně. Navíc je to jednodušší i pro lidi, co píšou články. Další mám na sledování domén. Chci mít i nějaký dashboard s tím co mě zajímá, takže k tomu se postupně prokousávám. Potřebuju si promyslet, co to bude ukazovat a co všechno ukládat.

Teď zároveň pracuji svém velkém projektu, co jsem zmínil v úvodu, na kterém jsem se naučil hodně. A pak mám ještě několik dalších skriptů, které mi ušetří čas nebo mi pomohou v budoucnu. A možná některé třeba budu prodávat, když je doladím do té prodejní fáze, ale to je spíše vzdálenější cíl. Chci totiž postupně překlopit byznys na vlastní projekty a nebýt závislý úplně na příjmy z affiliate, protože ty až tak nemohu kontrolovat.

Na závěr – můžeš nám sdělit podle tebe nejcennější radu, kterou ti někdo kdy dal nebo sis někde přečetl?
Asi jich dám několik, aby mohli čtenáři přemýšlet.

  1. Líbila se mi rada od Mária Roženského ve svém videu: Serte na okolí, žijte si vlastní život. Tu radu se snažím žít dlouho. Tehdy mi prostě sedla a od té doby jsem vytvořil a začal prodávat několik produktů a reálně tak žiji.
  2. Pak je chytrá taky myšlenka od Tima Ferrisse: To do čeho se nám chce nejméně je zřejmě to, co máme právě dělat.
  3. Pro byznys je také geniální si uvědomit, že za vším je nějaký systém v krocích 1-2-3 a tyto kroky si pak zdokumentovat. Tím zminimalizujete chyby a standartizujete výsledek – třeba jako McDonalds. Uvolníte si jako majitel ruce i hlavu a můžete pak řešit ty vyšší věci. Tuto myšlenku si stále přemítám v hlavě a snad se mi povede i reálně uvést v praxi.

Milujeme affiliate a milujeme inspiraci. I proto jsme se rozhodli pro vás připravit sérii rozhovorů s předními českými, ale i slovenskými affiláky a affiliate manažery, kteří nás nechají nakouknout pod pokličku jejich práce, osobního rozvoje a pracovních návyků. Pokud máte nějaký tip nebo dotaz, ozvěte se prosím na e-mail [email protected].



autor článku

ZAREGISTRUJ SE DO AFFILIATEPORT.EU

Připoj se k více jak 3 500 affilům a získejte navíc 5 týdnů kurzu affiliate marketingu zdarma.

Získat více informací
affil Affiliate AffiliateClub affiliate marketing affiliate program affiliate síť Akce CZAffil kupon kupony marketing propagace skaffil sleva slevy

e-mail: [email protected]
tel.: +420 778 592 177

Affiliate podpora k dispozici:
Po-Pá 9.00 - 17.00 (& flexibilně dle domluvy)