Blog

,

Berlin Expo 2019

• 28. 02. 2019

Co přineslo E-commerce Berlin Expo 2019

Na dobré atmosféře Berlínské konference se podílelo více než 5.000 účastníků a tým AffiliateClubu byl u toho. Diskutovali jsme s řečníky, kteří přednášeli hned na 4 pódiích ale i s vystavovateli o tom, jak jejich zkušenosti, postupy a produkty přenést k nám do českého prostředí. Navázali jsme spolupráci s vybranými dodavateli a spojili se například se zástupci Otto Group, Mastercard nebo SearchBrothers.

V Berlíne byla registrace online a vstupné se neplatilo

Akci v Berlíně organizovala polská společnost a musíme uznat, že se jim tato velká akce podařila zorganizovat skvěle. Propagace přilákala více než 5.000 účastníků, vstupenka se dala získat zdarma online nebo na místě a 4 pódia se super ozvučením a množstvím techniky zajišťovala nespočet přednášek. Některé velmi kvalitní, jiné méně, ovšem i tak padlo alespoň pár vět, které stálo za to slyšet.

Kromě pódií zde byla celá řada vystavovatelů. Zajímavé bylo, že mi pár dní po registraci přišla od několika vystavovatelů pozvánka na schůzku v místě konference s přesným termínem a tématem. Vystavovatelé byli z různých oborů, ale vše bylo cílené na majitele e-shopů. Potkali jsme zde 3 affiliate sítě, jeden Cashback portál, celou řadu poskytovatelů mailingových řešení, CRM i ERP. Hodně firem nabízelo zajištění celkového distribučního procesu, přes skladové hospodářství, export zboží až po marketing a generování leadů.

Několik postřehu z E-commerce expa, které se mohou hodit affilům a e-shopům

Začneme u velkého e-shopu Zalanda. Velmi příjemní lidé, kteří pár informací v přednášce pustili ven. Pro e-shopy může být zajímavé, na co se ve svém marketingu zaměřují. Před pár lety se i v ČR spustila vlna tvorby webů „Mobile first“, tedy weby stavěné rovnou pro mobily. Albert Vellve ve své přednášce uvedl, že 75 % času uživatelé stráví v top 3 aplikacích a v online 15ti TOP aplikacích dominují Facebook a Google. Zalando vidí současnost jinde než ve webu pro mobily a to z důvodu, že nákupy z mobilů retailu tvoří podle nich jen 3 % času uživatelů. Zalando se soustředí na oblasti, kde na tom mobilu uživatelé jsou. Tedy jejich největší fokus je na sociální média a jejich aplikace.

Dále se zmínili o nákupech v Číně, kde opět prim hrají aplikace. Jako nejvíce rostoucí kategorie v čínských aplikacích uvedli módu a cestování. V jejich vlastním shopu pak evidují nárůst impulsivních nákupů a to i třeba u položek jako jsou boty. Kromě zmíněných aplikací se zaměřují také na chatboty a digitální asistenty.

Snímek obrazovky 2019-02-28 v 13.25.09

Fili Wiese, uznávaný SEO expert přednášel o komplexnosti a důležitosti SEO v marketingovém mixu e-shopu a publisherů. Velmi vtipně přirovnal web k akváriu, plném ryb, kde jedna přeskakuje k ostatním, kde je lepší voda. Jeho největší důraz patřil obsahu webu. Kvalitní obsah přiláká více ryb a Google si to čím dál více hlídá.

Uvedl, že není nutné hlídat, kolik stránek může Google při indexování webu projít, on jich dnes dokáže projít hodně, ale je potřeba ho na nové stránky upozornit. To bylo první doporučení. Dalším doporučením bylo odstranit staré nepotřebné stránky. Ne kvůli tomu, že by to Google nedokázal projít, ale proto, že si „špiníte své akvárko“.  Starý, neaktuální obsah není dobrý ani pro uživatele, ani pro budování brandu a vůbec ne pro SEO. Další doporučení je sledovat, kdy a kterou stránku Goolge navštívil. Jak často tam chodí a také za jak dlouho navštíví stránku, kterou jste nově zadali nebo vytvořili. Je to signál kvality webu. Ty dobré si Google prochází i několikrát za den. Dále uvedl, že z jednoho tweetu od Google vyznělo, že crawler Google je postaven na Chrome 41, který není úplný kamarád se všemi postupy využívanými při tvorbě CSS. Vyplatí se tedy testovat weby i v této verzi Chrome.

seo

Na konferenci přednášeli také zástupci ČR. Například Pavel Sima z Roivenue se obul do Affilu. Data trochu vytržená z kontextu dle mého vyzněla hodně negativně proti Affiliate. Affil tak v case study nevyzněl moc dobře. Podle atribučních modelů, které využili jim Affil na konci cesty nedával smysl. Pokud uživatel viděl reklamu na e-shop v bannerech, pak se proklikl přes PPC nebo reklamu na facebooku a nakonec nakoupil přes affil, tak tomu affilu vyplatili za konverzi, která je stála více než jen affiliate provize, protože zaplatili i za reklamu na FB.

Pokud Affil děláte, hned vám bude jasné, co to asi bylo za Affila, když byl na konci cesty. Ano s největší pravděpodobností to bude kupónový web. Proto mi přišlo nefér vůči ostatním affilům toto nezmínit, nebo do analýzy nezahrnout typ affila, alespoň tak nahrubo kategorizované jako jsme uvedli na přednášce, kterou jsme měli na podzim na AffiliHero konferenci. Ostatní affilové totiž mohou být velkým přínosem pro e-shop a to i velké Cashbacky jako je například PlnáPeněženka. Pokud totiž máme na tomto Cashbacku více než 570.000 uživatelů a na ně děláte vlastní marketing, mailing, sociální sítě nebo třeba uživatelské recenze produktů, pak oslovíte uživatele, které sám e-shop ve své kampani nedokázal oslovit.

Nejlépe v této studii vyšli affilové, kteří byli v cestě na začátku i na konci a logicky, pokud v cestě nebylo již nic jiného, byl Affil nejlepším marketingovým kanálem.

Postřehů máme mnohem více, ale některé si zatím necháme jen pro interní účely . Snad jen jedna věta na závěr. Pokud máte možnost navštívit podobnou akci, určitě se to vyplatí a pokud se nebojíte komunikovat, přivezete si z akce mnoho kontaktů, které vám všechny náklady vynahradí.



autor článku

ZAREGISTRUJ SE DO AFFILIATEPORT.EU

Připoj se k více jak 3 500 affilům a získejte navíc 5 týdnů kurzu affiliate marketingu zdarma.

Získat více informací
affil Affiliate AffiliateClub affiliate marketing affiliate program affiliate síť Akce CZAffil kupon kupony marketing propagace skaffil sleva slevy

e-mail: [email protected]
tel.: +420 778 592 177

Affiliate podpora k dispozici:
Po-Pá 9.00 - 17.00 (& flexibilně dle domluvy)