Blog

Jak pracuje internetový podnikatel Mário Roženský?

• 09. 10. 2016

„Ahoj, jmenuju se Mário a před pěti lety jsem se pustil do tvorby affiliate software AffilBox. Dnes má tento nástroj stovky spokojených zákazníků. Své zkušenosti z práce s klienty a zákazníky předávám dále na svých školeních a kurzech. Dlouholeté zkušenosti s vývojem software nyní zúročuji v novém nástroji SupportBox, se kterým chci pomoci zlepšit zákaznickou péči českých e-shopů.“

Twitter: @mariorozensky
Web: MarioRozensky.cz

Na čem momentálně pracuješ?

Momentálně mi 90 % času zabírá SupportBox a konzultace s klienty na téma zákaznické péče. Je to téma, které mě fascinuje a dal jsem si jako svou misi zlepšit v ČR zákaznickou péči u 1.000 e-shopů.

Myslím, že kvalita služeb v ČR je dosti nízká a tím, že ji zlepšíme, tak se zlepší vše ostatní. Chtějme více, nespokojme se s průměrem.

Jakou techniku momentálně k práci používáš?

Během loňského roku jsem celé své podnikání předělal tak, abych mohl vše řídit z mobilu. Abych kdykoliv věděl, kdo na čem dělá, jaké máme nové zákazníky, kolik jsme vydělali apod. V poslední době dost cestuji a tak je to velmi pohodlné.

Už osm let jsem fanda Apple produktů, takže mám od “jabka” vše. Pracuji na iMacu 27”, protože potřebuji co největší prostor pro práci, aby mě nic nebrzdilo. Telefon mám iPhone SE. Na cesty a přednášky si beru MacBook Pro.

Všechna zařízení fungují, jsou mezi sebou propojené a jsou automaticky zálohovaná. Takže nemusím nic řešit a mohu se soustředit pouze na práci. Navíc jsem zjistil, že používám asi tak 5 aplikací a přestalo mě bavit testovat stále něco nového a šťourat se v nich :).

Jaké nástroje či aplikace využíváš?

Nejdůležitější aplikací, kterou využívám je Slack. Máme do něj napojeno naprosto vše co potřebujeme. Vidím v něm kdo co dělá, nové zákazníky, nové platby, nové nahlášené bugy, když nám přijde dotaz na podporu, když programátor přesune úkol jako hotový v Trellu apod. Takový pěkný stream toho, co se děje ve fimě :).

Potom náš SupportBox na e-maily. Intercom na chat se zákazníky. Trello na řízení projektů. Google Docs na veškeré dokumenty. Pro telefonování Skype/Hangout. FAPI na automatizaci prodejů a vystavování faktur. AffilBox pro sledování a měření provizí. Na úkoly aplikaci Things. Na sledování nových článku Feedly v kombinaci s Pocket. Na podcasty iTunes.

Jak vypadá tvůj běžný den? Co např. nějaký ranní rituál? V kolik hodin vstáváš a v kolik tvůj den končí?

Můj běžný den vypadá tak, že se sám od sebe vzbudím mezi 6:30-7:15. Vstanu, jdu vedle k počítači a pročtu si nové RSS, Twitter, E-maily. Protřídím to, abych se potom mohl věnovat práci. Vypiju cca půl litru vody a jdu si udělat kafe. Tou dobou většinou už vstává i má drahá žena, takže si dáme společně snídani a já se jdu naplno ponořit do práce. Mezi 11 a 12 jedeme na oběd. Pracuji cca do 18 hodin, potom večeře, film/seriál a relax.

Celý den si rozděluji na cca 1-2h celky, kdy se věnuji jedné věci. Tyto celky prokládám pauzou, kdy si jdu buď číst knihu, nebo zahrát hru. To mi pomůže zrelaxnout a přepnout na jiný kontext.

Máš osvědčený styl práce, který ti funguje? Jak si práci plánuješ?

Práci si plánuji více způsoby. Schůzky a činnosti mimo kancelář mám v kalendáři. Úkoly na dnešní den mám v Things. Ve Things mám úkoly rozdělené dle projektů a dle kontextů. Podle toho na čem dělám, tak si přepnu příslušné zobrazení. Většinou mám věci v Things už den předem, případně je tam přidávám během dne, jak se objevují.

Důležitou roli u mě hraje také plánování celých dnů. Inspiroval jsem se u Dana Sullivana, který přinesl koncet Focus days, Free days a Buffer days. Ve Focus day je celý den věnovaný práci. Free day jsou dny, které jsou celé volné. A Buffer days jsou dny na vyrovnání a dodělání úkolů, co se nashromáždily.

Takže třeba když jsem jeden den celý den odjetý pryč tak druhý den si do kalendáře automaticky dávám Buffer day. Obdobně Free dny dávám do kalendáře jako první. Poté je doplňuji teprve o schůzky a úkoly.

Pracuješ z domu nebo z kanceláře?

Pracuji z domu, jedině tak jsem schopný se maximálně soustředit a být produktivní. Kanceláře, coworky a kavárny mi nevyhovují.

Můžeš ukázat svůj pracovní prostor? Jak si vybíral pracovní stůl a židli? Má tvůj pracovní prostor, který můžeme vidět níže, nějaké zajímavosti?

Jasně, můžu, ale není na něm vůbec nic zajímavého. Obyčejný stůl z Ikei a asi 10 let stará židle :). Protože se mi za 14 dní narodí syn, tak jsme trošu přeskládali náš dům a nyní pracujeme se ženou v jedné kanceláři, protože jsme uvolnili pokojíček pro malého.

Jsem zvědav, jak se mi bude doma pracovat, až se narodí. Proto to zatím nechávám takto a případně si zařídím kancelář někde ve městě.

S vlastní firmou přicházeli i první zaměstnanci a externí spolupracovníci. Když si vzpomeneš na tyto časy, jak si do toho skočil a jaké důvody tě přesvědčily, že je to potřeba? Pokud to převedu do affiliate světa, tak někteří partneři se stále bojí outsourcingu a to kvůli nákladům či špatné kvalitě prací. Na druhou stranu si tímto mohou zavírat dveře před možným dalším růstem. Jak se s tímto popasovat a situaci vyhodnotit?

Velmi pomaličku. Na part time. I základy AffilBoxu tvořil programátor na part time pár desítek hodin měsíčně.

Ono se delegování trošku přeceňuje. Já znám spoustu affiláků, co chtěj vše delegovat, ale sami nevědí, jak to chtěj, protože to sami neumí. Takže pak ta kvalita stojí za prd. Také nic nevydělávají, ale už delegují, takže jdou automaticky hned do mínusu.

Delegoval bych pouze ve dvou případech. Že to někdo udělá alespoň 90 % tak dobře jako já, ale za 5x méně peněz. Anebo to někdo udělá 5x lépe než já a za rozumnou hodinovku.

Je potřeba vždy vše stavět na svých silných stránkách a zbytek hacknout. Designéra dneska člověk nepotřebuje, je spousta krásných šablon za pár korun. Webaře jakbysmet, vše je v šablonách na WP a dá se naklikat. A tu trošku základů HTML se dá naučit za odpoledne z online kurzu. Zbytek je marketing a ten by měl být alfou a omegou každého affiláka, takže by v něm měl ležet od rána do večera.

Sranda je že třeba vkládání Google Analytics kódů a editaci meta tagů outsourcují lidi na nějaké webaře, ten jim napálí 500 Kč a oni jsou happy, jak to nadelegovali a jakými to nejsou podnikateli. Přitom by to samé mohli podle návodu udělat za 30 minut sami. Takže 1.000 Kč / hod je doma. A většina z nich těch 1.000 Kč na hodinu nevydělává. Affiliate je o tom generovat zisk a z něj žít a dál růst. Ne to dělat jako hobby a hrát si na podnikání.

Já se naučil vše dělat sám. Prakticky cokoliv v mém podnikání bych byl schopný dnes udělat sám. Ale vím, kde jsou mé silné stránky a vím co chci mít pokryto, takže vím přesně koho potřebuji. A zbytek dělám sám.

Která každodenní činnost tě neustále posouvá kupředu? Jaké je tvé tajemství úspěchu?

Žádné tajemství nemám, protože se o vše dělím buď na svém blogu, nebo přednáškách :). A úspěch je relativní, záleží na tom, kdo ho jak definuje. Já jsem šťastnej tak jak to mám. Můžu dělat s báječnými lidmi na báječných věcech a pomáhat e-shopům růst.

Každý den mě motivuje právě to co jsem před chvílí zmínil a to jsou lidi, jak ti, se kterými spolupracuji. Tak zákazníci, kteří nám děkují za to co děláme a posílají nám zprávy, jak se jim co zlepšilo, kolik více vydělali, či o kolik mají více času apod.

Tvůj nejlepší tip/hack, který ti šetří v pracovním, ale klidně i osobním životě nejvíce času?

Spolupracovat s lidmi, se kterými si rozumíme a kterým stačí napsat jednu větu a oni vědí, co, jak a proč jsem myslel a realizují to.

V osobním životě je to asi bydlení a auto, které mi obě pomáhají být zrelaxovaný a v pohodě, být v příjemném prostředí a užívat si každou chvíli.

A samozřejmě má báječná žena Lucka, se kterou se báječně doplňujeme, takže nemusíme řešit kraviny a vše funguje nádherně hladce.

Je o tobě známo, že se stále učíš novým věcem, hodně čteš a posloucháš podcasty. Můžeš nám sepsat seznam tvých tipů na články, knížky či podcasty, které řadíš do kolonky „Tohle si prostě musíte přečíst/slyšet“?

V posledních pár měsících jsem vše obrovským způsobem zredukoval. Asi tak o 60-70 %. Takže odebírám opravdu naprosté minimum jak podcastů, tak článků. Většina totiž obsahuje buď obecné, nebo začátečnické rady. Aktuálně sleduji pouze hrstku autorů, kteří se zabývají budováním firmy a podnikáním na trošku vyšší úrovni.

Podcasty co jsem poslouchal:
Podcasty pro podnikatele
Nové podcasty pro podnikatele

Z knih je naprostý základ určitě: Podnikatelský mýtus

Potom se mi líbily životopisy Jobse a Muska.

Pokud už máte firmu a zaměstnance pak je pecka tato kniha: The Hard Thing About Hard Things: Building a Business When There Are No Easy Answers

Jeden den v těle českého, ale klidně i světového podnikatele v online byznyse. Kdo by to byl a proč?

Nikdo :). Já chci být ve svém těle a dělat přesně ty věci, co dělám.

Každý den, kdy si čtu knihu o podnikání, tak jsem v těle jiného podnikatele. Dívám se na svět jeho očima a učím se od něj. To je mnohem více, protože tyto znalosti mi zůstanou. A mohu se k nim kdykoliv vracet.

Můžeš nám sdělit nějakou podle tebe nejcennější radu, kterou ti kdy někdo dal nebo si někde vyčetl?

Bohatství vzniká pouze dvěma způsoby. Geniální myšlenkou nebo organizací práce jiných lidí. Tuto myšlenku mi předal kdysi můj otec. A čím dál více zjišťuji, jak je pravdivá.

A druhá vychází ze studie starých lidí, kterých se ptali, čeho nejvíce litují. A nikdo z nich neřekl, že lituje toho, že nepracoval více. Ale že si neudělali dost času na své blízké, na své koníčky atd.

Takže je na každém co s ním bude rezonovat více, zda bude chtít budovat bohatství finanční, nebo zážitkové, nebo vztahové. Vše je v pořádku a vše může vyústit ve štěstí jedince.

Na závěr, je ještě něco, co chceš vzkázat všem affilákům?

Nebojte se makat. Nesnažte se hledat zkratky. Úspěch trvá minimálně 2 roky. Vzdělávejte se. Věřte si.


Milujeme affiliate a milujeme inspiraci. I proto jsme se rozhodli pro vás připravit sérii rozhovorů s předními českými, ale i slovenskými affiláky a affiliate manažery, kteří nás nechají nakouknout pod pokličku jejich práce, osobního rozvoje a pracovních návyků. Pokud máte nějaký tip nebo dotaz, ozvěte se prosím na e-mail [email protected].




autor článku

ZAREGISTRUJ SE DO AFFILIATEPORT.EU

Připoj se k více jak 3 500 affilům a získejte navíc 5 týdnů kurzu affiliate marketingu zdarma.

Získat více informací
affil Affiliate AffiliateClub affiliate marketing affiliate program affiliate síť Akce CZAffil kupon kupony marketing propagace skaffil sleva slevy

e-mail: [email protected]
tel.: +420 778 592 177

Affiliate podpora k dispozici:
Po-Pá 9.00 - 17.00 (& flexibilně dle domluvy)