Blog

Jak pracuje affilák Jirka Chomát?

• 06. 03. 2016

„Ahoj, jmenuji se Jirka Chomát, je mi 25 a tvorbě a programování webů se věnuji přes deset let. K monetizaci pomocí affilu jsem se dostal před třemi lety a bylo to dobře, protože do té doby byla tvorba webů spíše koníček. V lednu jsem úspěšně dokončil studium, a tak mám teď na podnikání více času.“

Twitter: @Chobot

Na čem momentálně pracuješ?

Nedávno jsem zjistil, že trávím spoustu času údržbou stávajících projektů, tudíž se snažím co nejvíce věcí automatizovat a dodělat alespoň jednoduché administrace, abych mohl v budoucnu případně správu někomu předat. Taktéž se snažím trochu zorientovat v zahraničním affiliate a i proto dodělávám šablonovací systém pro snadnější překládání webů.

Jakou techniku momentálně k práci používáš?

K práci používám pouze notebook a mobil, snažím se být co nejvíce mobilní. Počítač mám Lenovo Flex 2 Pro 15,6“. Větší displej mi často dokáže suplovat druhý monitor, který tak používám jen občas. Žádné další příslušenství nepoužívám, celkem jsem si zvykl fungovat na touchpadu. Na komunikaci pak mám iPhone, ze kterého vyřizuji veškeré běžnou agendu a kontroluji základní statistiky. >

Jaké nástroje či aplikace využíváš?

Nejčastěji mám otevřený PSPad na kódování/programování, to-do listy dělám ve Wunderlistu, pro organizaci projektů používám Trello. Pro návrh struktury webu, ale i analýzu klíčových slov a další vizualizace dat se mi osvědčil nástroj na myšlenkové mapy xMind. Často při práci používám také do sluchátek rádia od Spotify. Na základní poznámky používám Onenote a soubory ukládám na Onedrive, abych k nim mohl i z mobilu. Z marketingových nástrojů používám Mention a SEMOR. Oblíbeným nástrojem je také Fakturoid, díky němuž si zatím nemusím shánět účetní.

Jak vypadá tvůj běžný den? Co např. nějaký ranní rituál? V kolik hodin vstáváš a v kolik tvůj den končí?

Vyloženě žádný běžný denní rituál zatím nemám. Každé ráno však chodím s naší fenkou a snažím si utřídit, co bych ten den měl udělat a jak. Jinak každý den vypadá jinak a zatím mi to nějak zvlášť nevadí. Vstávám po sedmé a rána jsou většinou pracovně nejproduktivnější, odpoledne a večer dělám spíše jednodušší úkoly.

Máš osvědčený styl práce, který ti funguje?

Navykl jsem si u počítače pouze plnit úkoly z to-do listu a nevykonávat jiné činnosti, které mě pracovně neposouvají dále. Mezi takové činnosti patří kontrola sociálních sítí, provizí, ale i základní vyřizování e-mailů apod. To většinou dělám z mobilu za pochodu. Osvědčilo se mi také jednoduché rozšíření do Chrome Kill News Feed, které schová timeline na Facebooku. Můžu tak v klidu spravovat stránky a marketing.

Pracuješ z domu nebo z kanceláře?

Kancelář nemám, takže nejčastěji z domova.

Můžeš ukázat svůj pracovní prostor?

Momentálně a rovněž i nejčastěji to vypadá takto, hehe.

IMG_JCH

Případně když pracuji u stolu, tak zase takto.

prac stul - jirka chomat

Tvoření affiliate webu, to je skladba více věcí, které na sebe navazují. Co tebe samotného při tvorbě webu nejvíce baví a proč? Pokud se to neshoduje s tím, co tě nejvíce baví, tak kterou činnosti trávíš nejvíce času?

Nejvíce času věnuji asi programování, které mě zřejmě i nejvíce baví, pokud se nejedná jen o nějaké rutinní činnosti. Snažil jsem se ho částečně outsourcovat, ale úplně se mi to nepovedlo. V cenové hladině, kterou jsem byl ochoten zaplatit, to bylo vždy velmi nekvalitní. Texty se snažím zadávat externě, design řeším většinou koupenou šablonou s nějakými úpravami, takže většina mého času se tak dělí mezi programování, propagaci a koordinování projektů.

Ať při tvorbě svých webů, tak při čtení článků nebo prohlížení inspirujících projektů, tě určitě napadá množství myšlenek na další vylepšování či rovnou vytváření nových projektů.  Jak k tomu přistupuješ?

Nemám to nějak sofistikované, myšlenky většinou dávám na konec to-do listu a když se k němu propracuji, tak se rozhodnu, zda mi to pořád připadá jako dobrý nápad. Pokud ano, tak se do toho pustím, pokud ne, tak ho vyřadím. Mám takto to-do i na celé projekty, kam koukám, když nemám co dělat, což je ale opravdu málokdy.

Co tvá budoucnost? Vidíš ji právě v affiliate nebo máš jiné úmysly?

Poslední dobou mi dávají větší smysl mobilní aplikace. Bohužel jsem v tomhle celkem zaspal dobu, tudíž na tomhle bych chtěl zapracovat a naučit se je dělat. Pak bych si chtěl zkusit nějaký větší projekt, což je takové klišé affiláků. Ale vzhledem k tomu, že zatím nemám žádný jasný nápad ani finanční zázemí, tak to není aktuální.

Předpokládám, že se rád vzděláváš. Můžeš nám prozradit tipy na knížky, ale i konkrétní články, které na tebe zapůsobily a něco ti svým způsobem daly?

Poslední dobou jsem četl Lean Startup od Erica Riese, která na mě svými principy celkem zapůsobila. Místo článků bych pak doporučil archivy videí z Marketing Festivalů, který mi dali, co se týče online marketingu, úplně nejvíc. Jinak aktuality sleduji nejčastěji z Twitteru.

Jaké jsou tvé další koníčky, díky kterým dokážeš vypnout? Myslíš, že ti naprosté „vypnutí“ následně pomáhá v lepší soustředěnosti na práci?

Hodně mě baví board sporty jako snowboarding, surfing nebo skate, při nichž se mi vypíná velmi dobře. Hodně času trávím také se svojí skvělou ženou Kačkou. Myslím, že je důležité mít trochu odstup a být občas venku v kontaktu s realitou. Osobně toho při koukání do počítače moc nevymyslím, většinu nápadů a inspirace mám, když právě nejsem u počítače.

Na závěr, můžeš nám sdělit nějakou podle tebe nejcennější radu, kterou ti kdy někdo dal nebo si někde vyčetl?

Úplně nevím, odkud to mám, ale snažím se dělat vše tak, aby výdělek byl spíše důsledek mé činnosti než její primární účel, protože věřím, že jedině projekty s nějakou přidanou hodnotou jsou dlouhodoběji udržitelné. A pak mi také utkvělo v paměti heslo knihy od Davida Allena, které se mi hodně líbí – „You can do anything, but not everything.“

Nenechte si ujít i další rozhovory:


Milujeme affiliate a milujeme inspiraci. I proto jsme se rozhodli pro vás připravit sérii rozhovorů s předními českými, ale i slovenskými affiláky a affiliate manažery, kteří nás nechají nakouknout pod pokličku jejich práce, osobního rozvoje a pracovních návyků. Pokud máte nějaký tip nebo dotaz, ozvěte se prosím na e-mail [email protected].




autor článku

ZAREGISTRUJ SE DO AFFILIATEPORT.EU

Připoj se k více jak 3 500 affilům a získejte navíc 5 týdnů kurzu affiliate marketingu zdarma.

Získat více informací
affil Affiliate AffiliateClub affiliate marketing affiliate program affiliate síť Akce CZAffil kupon kupony marketing propagace skaffil sleva slevy

e-mail: [email protected]
tel.: +420 778 592 177

Affiliate podpora k dispozici:
Po-Pá 9.00 - 17.00 (& flexibilně dle domluvy)