Blog

8 chyb, kvůli kterým přichází váš newsletter o odběratele

• 17. 04. 2014

Všímáte si, že se váš dlouho a usilovně nasbíraný seznam emailových kontaktů tenčí? Ztrácíte měsíčně více odběratelů, než kolik jste schopni oslovit nových? Dlouhodobě sledujete pokles poměru otevřených e-mailů a konverzí? Pak nejspíš děláte něco špatně a máte nejvyšší čas odhalit vaše chybné kroky, než bude pozdě. Přinášíme vám seznam osmi nejčastějších chyb, které stojí za úbytkem kontaktů v emailových databázích. Dost možná narazíte na ty, kterých se sami dopouštíte a mají negativní vliv na vaše obchodní aktivity.

8 chyb email marketing

1. Obsah, který nabízíte, není odběratelům dost dobrý

Vaše publikum je obklopeno spoustou webových stránek, které jim poskytují podobné informace či obchodní nabídky jako vaše pravidelné e-maily. Máte tedy co do činění s velkou konkurencí. V ní dokážete obstát jedině tehdy, pokud svému publiku nabídnete kvalitní obsah, exkluzivní nabídky a důvěryhodné informace. Pokud to nedokážete, odběratelé vašich e-mailů se přirozeně poohlédnou po jiném zdroji.

2. Stručnost a přímočarost není vaše silná stránka

Odběratele vašich e-mailů přehlcujete informacemi. Příliš se rozepisujete, zatěžujete čtenáře nepodstatnými věcmi. Zkuste být stručnější, používejte poutavá hesla, kromě textu vyzkoušejte i obrázky a další grafické prvky. Máte jen omezený čas na to, abyste si získali čtenářovu pozornost. Pokud se vám nepodaří přimět odběratele v co nejkratším čase k reakci, kterou od něj očekáváte, s největší pravděpodobností e-mail zavře a ztratí motivaci otevírat i ty následující, které mu pošlete. 

3. Obsah není relevantní

Pokud jste váš seznam kontaktů nasbírali přes webové stránky, kde píšete o autech, a nyní odběratele obesíláte s nabídkou krmiva pro psy nebo jiných s auty nesouvisejících produktů, nedivte se, že se zájem vašeho publika vytrácí. Odběratelé očekávají, že v e-mailech od vás najdou informace, které si původně vyžádali.

4. Vaše nabídka klame

Pokud používáte líbívá a šokující hesla v předmětu e-mailu a lidé si posléze na webových stránkách ověří, že jste neměli až tak úplně pravdu (zboží není tak levné nebo slevy tak vysoké, jak jste slibovali), budou přirozeně zklamaní a na váš web a vaše aktivity obecně budou pohlížet s nedůvěrou. Sliby se mají plnit a lákadla musí odpovídat skutečným podmínkám.

5. Slíbili jste novinky každý měsíc a místo toho zahlcujete schránky každý den

Posílejte lidem e-maily tak často, jak jste jim původně slíbili. Pokud se někdo přihlásil k odběru vašeho newsletteru s tím, že bude dostávat novinky jednou měsíčně, a vy mu zahlcujete schránku každý den, pochopitelně se mu to nebude líbit.

6. Jste nudní, neumíte si získat vaše publikum

Vaše e-maily obsahují zastaralé informace, příliš často se opakujete, píšete o tom, co vaše publikum nezajímá. Zkuste se vžít do role vašich příjemců. Na jakou formu oslovení a na jaké jazykové prostředky jsou zvyklí? Pokud oslovujete skupinu maminek, měli byste s nimi komunikovat pochopitelně jiným způsobem než v případě, že je váš newsletter zaměřen na módu pro gentlemany.

7. Nic se nemá přehánět

Lidé se nejčastěji odhlašují z odběru e-mailů v případech, kdy jim toho adresát zasílá příliš. Přiznejme si, že to nejste jen vy, od koho průměrný odběratel dostává pravidelné novinky a obchodní sdělení. Pokud bude chtít takový uživatel zredukovat počet e-mailů, které mu během týdne chodí, přirozeně se odhlásí nejprve z těch, jež ho obtěžují nejčastěji. Když už obesíláte vaše odběratele několikrát do týdne, dejte jim aspoň možnost, ať si sami vyberou, zda chtějí dostávat všechny newslettery nebo jen například pouze ty, které se zaměřují na jimi preferovaná témata.

8. Zapomínáte na mobilní uživatele

Stále více lidí přijímá a čte e-maily výhradně prostřednictvím mobilních zařízení. Pokud odběratelé otevřou váš newsletter v mobilu nebo tabletu a narazí na zprávu, která není optimalizována pro mobilní zařízení, těžko se u nich setkáte s pozitivní reakcí. Pro mobily a chytré telefony by měly být optimalizovány i webové stránky, na něž v e-mailu odkazujete.

Pokud nechcete ztrácet vaše odběratele, zaměřte se na výše uvedené body. Hýčkejte si publikum, které se na vaše e-maily bude těšit. Publikum, jehož jediná reakce na vaše e-maily spočívá v tom, že je urychleně maže, nedává smysl.



autor článku

ZAREGISTRUJ SE DO AFFILIATEPORT.EU

Připoj se k více jak 3 500 affilům a získejte navíc 5 týdnů kurzu affiliate marketingu zdarma.

Získat více informací
affil Affiliate AffiliateClub affiliate marketing affiliate program affiliate síť Akce CZAffil kupon kupony marketing propagace skaffil sleva slevy

e-mail: [email protected]
tel.: +420 778 592 177

Affiliate podpora k dispozici:
Po-Pá 9.00 - 17.00 (& flexibilně dle domluvy)